serwis został wykonany dla Ciebie przez organizacje pożytku publicznego:
popieraj naszą działaność - rozlicz swój PIT programem - przekaż nam 1% swojego podatku
pobierz program rozlicza wszystkie PIT-y roczne (38, 37, 36), posiada wszystkie załączniki, jest prosty w obsłudze

Sokół wędrowny
(Falco peregrinus)

rodzina: sokołowate

Długość ciała: 36-48 cm. Większy od pustułki o bardziej zwartej budowie, krótszym ogonie i szerszych u nasady a zaostrzonych na końcach skrzydłach. Wierzch ciała stalowoszary, spód gęsto prążkowany. Na głowie czarny kaptur z szerokimi wąsami na policzkach. Sokół wędrowny należy do najlepszych łowców. Potrafi schwytać ptaka w locie pikując na niego z dużej odległości i przechwycić ofiarę w powietrzu zanim spadnie na ziemię. Gatunek ten niemal zniknął z naszego kraju, a obecnie populacja powoli odradza się zasilana ptakami wyhodowanymi w niewoli.

rodzina

sokołowate

opis

Długość ciała: 36-48 cm. Większy od pustułki o bardziej zwartej budowie, krótszym ogonie i szerszych u nasady a zaostrzonych na końcach skrzydłach. Wierzch ciała stalowoszary, spód gęsto prążkowany. Na głowie czarny kaptur z szerokimi wąsami na policzkach. Sokół wędrowny należy do najlepszych łowców. Potrafi schwytać ptaka w locie pikując na niego z dużej odległości i przechwycić ofiarę w powietrzu zanim spadnie na ziemię. Gatunek ten niemal zniknął z naszego kraju, a obecnie populacja powoli odradza się zasilana ptakami wyhodowanymi w niewoli.

miejsca

Gniazduje na zaledwie kilku stanowiskach

siedlisko

Rozległe stare lasy, skaliste góry, kamieniołomy, miasta

liczebność

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy

gniazdo

Zajmuje gniazdo innego ptaka, gniazduje na półce skalnej lub w niszy na budynku

lęg

3-4 żółtawe lub beżowe, ciemno plamkowane jaja. Wysiadywanie: 29-32 dni. Młode opuszczają gniazdo po 35-42 dniach

pokarm

Głównie ptaki, aż do wielkości czapli

wędrówki

Wędro wny. Przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Bardzo nielicznie zimuje w kraju

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako skrajnie zagrożony wyginięciem, i w Dyrektywie ptasiej

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,1024804.html - strona o sokole wędrownym Adama Wajraka
mapa wystepowania
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites